Glada dagar i hingstflocken.

Glada dagar i hingstflocken.

En av de positiva delarna med att det ännu inte blivit snö och kallt är att hingstarna kan fortsätta gå i sin sommar och hösthage som sträcker sig några kilometer längs med Kallrigafjärden. Vi älskar den här hagen, den är full av härliga strandängar, men även fint kuperad skog. Hästarna rör sig väldigt mycket i hela hagen, vilket gör att det kan vara helt omöjligt att hitta dem när man ska ut och kolla hur de har det. Betet i hagen är också väldigt rikt och varierat, ängsgräs, bete, skogsbete, vass är bara några komponenter, men hingstarna brukar vara i väldigt fint hull när vi tar hem dem och vi brukar inte behöva stödfodra förrän hyfsat sent på hösten.

Just nu är det åtta hingstar i flocken, ledda av åldringen Fannar som både håller ungtupparna på plats men även ger flocken en stabilitet i form av ålder och erfarenhet. Det är väldigt bra för unghästar att ha en äldre flockmedlem som ger flocken lite styrsel. Dessutom är det väldigt skönt för oss när hingstarna ska hanteras, att ha åtminstone en hingst som är 100% hanterbar. Vissa av unghingstarna är väldigt lite hanterade, men de är nyfikna och sociala och de är väldigt sällan några problem vid verkning, vaccination etc.

Till vintern kommer två äldre unghingstar ansluta till flocken och vi har själva tre hingstföl (Sölvi, Baltasar och Kjarni) som kommer ansluta flocken vid avskiljning från sina mammor, så det kommer bli en hyfsat stor flock med 13 hingstar framöver.  Vi skulle aldrig välja bort möjligheten att låta våra hästar växa upp i flock med många jämnåriga på stora ytor, vi upplever att vi har det tillbaka tusenfalt när det är dags för inridning av de hästar som blivit fostrade av andra hästar, men som även rört sig över stora ytor under hela sin uppväxt. De har en helt annan grundförutsättning för träning och interaktion med människan.

Det finns eventuellt möjlighet att ta emot någon/några unghingstar utifrån det här året. Kontakta Ella (ella@snacksjon.com) för mer information. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *