Tack 2023 – välkommen 2024!

Tack 2023 – välkommen 2024!

2023 har övergått i 2024 och vi kan se tillbaka på ett händelserikt år med många spännande förändringar här på gården.

Under våren tränades hästar, Mimmi kom hem från Island för att hjälpa till med inridningen av de unghästar som vi började med under vintern. Det visade sig vara en riktig guldårgång, Stormur, stor, vacker, fantastiskt temperament och med jättemycket gång. Madonna, precis likadan, hon och storasyster Rós kommer med värdighet kunna ta över sin mamma Glóds roll i vår avel. Bomba, vacker, stor, lyhörd med väldigt lätt för sig.

Under våren gick även Vintermästerskapen av stapeln efter några års paus och som vanligt var det en helg full av otroligt roligt hästhäng. Det var extra roligt för mig att både Kjarni och Ramses var med och gjorde fin reklam för gården.

Vi väntade nio föl 2023 och sju av dem föddes mellan 30/4 och 30/5 – hyfsat intensiv månad med många vaknätter. Fem hingstar och två ston föddes utan några komplikationer under säsongen – det är alltid en stor lättnad när sista fölet fötts och allt gått bra. Extra roligt i år var att det föddes så många fina Havadi-föl på gården, både mina egna men också andras. Det är alltid så spännande med den första årgången föl efter en ny hingst. Det är först då, när man ser flera föl med olika mammor (som man känner väl) som man börjar få en aning om vad hingsten verkligen ger och so far ser det väldigt positivt ut. Fölen i år efter honom har alla utmärkt sig, varit stora, vackra och rört sig jättefint.

Lektor, Hrynjandi och Grimhildur är våra egna efter Havadi, sen föddes även Barrabass e. Kiljan frá Steinnesi. Sen fick vi också två hingstföl på Island. Ett otroligt vackert hingstföl efter vår Mynta och Solfaxi frá Herridarhóli, Matador. Rönd fick också ett välrest hingstföl efter Frodi frá Flugumyri, Rosi.

Under året har hästar hittat nya ägare, Pandora flyttade till Elli och de har redan gjort tävlingsdebut med bravur. Hervar köptes av Fanny som redan innan tränat och tävlat honom med den äran. Trots att hon egentligen inte alls var till salu såldes Amasona till Emmy och Ann-Charlotte och skulle hon nu säljas så var det iaf till rätt köpare. Appollo var inte heller till salu, men har nu flyttat ner till Eyvi och Sofie, men vi äger fortfarande 20% i honom, vilket känns väldigt roligt.

Under sommaren hade vi ett barn/ungdomsläger, ett yoga/ridläger och tre dagars dagläger för barn. Vilka underbara och intensiva dagar och så många nya och trevliga bekantskaper och fina minnen.

Jonna har tävlat vår Ramses väldigt framgångsrikt och gjort ett jättefint jobb med honom under de två åren han varit hos henne, efter deras mycket fina SM var det dags för honom att få revansch även på avelsbanan och det fick han, minst sagt. Med en totalbedömning på 8,38 kan vi inte vara annat än mycket nöjda med honom. Vilken häst!

Även lillebror Kjarni visades och även om han var lite valpig och osäker på banan, fick han 8,5 för tölt och fina 8,02 som fyrgångare.

I somras bedömdes även Heklas första avkomma, Heimir från Solhäll, om och fick otroligt fina poäng. Han bedömdes till 8,31 totalt med två 9,0 0ch sju 8,5or. Heimir har vuxit upp på Snäcksjön och är efter Vaki så även om han inte är vår uppfödning så har vi följt honom sen han kom till oss vid Heklas sida som föl och det var fantastiskt roligt att han hamnade hos Eyvi och Sofie.

I somras betäckte både Stormur och Oddur på gården och 2024 väntar vi fem föl. Venus och Stella är dräktiga med Havadi, Hekla är dräktig med Oddur, Hörn är dräktig med Stormur och Ljufa är därktig med Toppur. En spännande fölsäsong väntar med andra ord. På Island är Mynta dräktig med Sindri frá Hjardartuni.

Under hösten reds Messias in på Island av Ásta och Lárus på Arbaer, där även våra avelsston med avkommor är. Jag åkte till Island i september för att passa på att hälsa på Elsa som jobbar på Fet, tillsammans med Matilda på Bärby. Det var en jätterolig resa där vi såg många fina hästar, träffade vänner och bekanta och njöt av Island. Jag passade också på att hälsa på Mimmi som jobbade hos Þorðis, min gamla klasskompis från Hólar. En av höjdpunkterna för mig var när vi var på Arbaer och fick se Messias efter 8 veckors inridning. Han är vår första avkomma efter Mynta, vi köpte henne dräktig med Appollo för 3,5 år sedan och nu är han i träning igen med sikte på visning i vår.

2023 har beriktas med många härliga nya och gamla bekantskaper. Under året har vi haft fem duktiga praktikanter på gården och det är verkligen så roligt att få dela jobbet och livet på gården med vetgiriga ungdomar. Stort tack till er alla, jag ser fram emot när vi ses nästa gång. En hästgård vore ju ingenting utan alla som på olika sätt hjälper till och samarbetar på olika sätt, utan vänner som delar ens stora intresse och gärna ägnar timtal till att grotta ner sig i hästsnack och nörderi. Så många härliga ridturer vi haft 2023, med vänner och bekanta. I alla väder, regn, sol, mygginvasion, snöstorm, stekhet värme, kallt och ruggigt, krispiga höstdagar och spirande vårkänslor. Jag och Felicia har vakat fölningar, tränat en 20-30 hästar under året. Vi har satt staket, flyttat hästar mellan hagar, letat efter häst i stora sommarhagar. Vi har förkovrat oss i ridningens ädla konst med the one and only Johanna. Vi har fotograferats, intervjuats, lärt känna nya härliga personer.

Micke och Totte har förgyllt våra dagar med att inte bara vara duktiga hovslagare utan också goda vänner till oss som livar upp på gården. Lollo har varit och behandlat hästar och Cristin är väl snarare en del i familjen än vår veterinär nuförtiden. Sisso håller koll på hingstarnas kulor och tänder. Bärby med familj är som vårt andra hem och även om det just nu är manfall på gården med Elsa på Island så är det alltid hemma att komma dit. Tyvärr har vi haft en del otur med sjuka och skadade hästar och då är det guld att ha distriktsveterinärerna så nära och även Ultuna bara en timme bort. Vi har förlorat tre fyrbenta vänner, Svala, Fluga och lilla Gullfrid. Vi har fått två nya tillskott på gården, Kvistur och Oddur. Vi hade med ett gäng föl och unghästar på Gladurs unghästmönstring som fick väldigt fina poäng. Vi genomförde en lyckad Hubertusjakt och ett mycket trevligt glöggmingel där det återigen blir tydligt hur viktigt det är med ett community runt en och hur viktigt det är att ses.

Nu är vi väldigt taggade inför 2024, som med all säkerhet kommer med både sött och salt. Stallet är fullt av spännande hästar och vi är fulla med roliga planer. Så – stay tuned!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *