Vaki – klass 1 för avkommor!

Vaki – klass 1 för avkommor!

Vaki, vilken fantastisk hingst han är. Exeptionella gångarter. Snäll och cool med sina ston. Trots att han betäcker för fullt från våren fram till sensommaren/hösten och inte rids något under den perioden så presterar han med bravur även de få gånger han kommer ut och visar upp sig på tävlingsbanan. Levererar år efter år höga dräktighetsprocent som senare resulterar i en hel hög med fina föl och senare högt bedöma avkommor. 

Klass 1 för avkommor tilldelas den hingst som har 15 stycken bedömda avkommor och en BLUP på lägst 118. Han är bara 11 år och om jag har räknat rätt är det bara fem svenskfödda hingstar före honom som uppnått Klass 1 för avkommor. Vilken bedrift att göra det så ung! Det är svårt i Sverige att uppnå höga avelspremier, då vi i jämförelse med island, betäcker färre ston och att en lägre andel av avkommor generellt kommer till bedömning. Så att Vaki redan fått 15 bedöma avkommor är verkligen jätteroligt för oss och säger även något om hans kvalitet som avelshingst. Att även åtta av dess avkommor är bedömda i första klass gör bedriften än större.

  

Jag skrev tidigare om hur den nya BLUPen visar hur Vaki står sig jämförelsevis i Sverige och i världen. Hans stabila och höga BLUP har hög säkerhet (91%) vilket innebär att man kan säga att den inte är hög “av en slump” utan för att han själv, hans avkommor och hans föräldrar har bevisat och bekräftat BLUPen med sina olika prestationer. 

Av alla bedömda hingstar som befinner sig i Sverige och som har en eller flera bedömda avkommor ligger Vaki på tredje plats.

Och av alla bedömda hingstar i världen som har 15 eller fler bedömda avkommor så hittar vi honom på femte plats. Otroligt!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *