Kvarka på Snäcksjön

För några veckor sedan bröt kvarka ut bland hästarna i stoflocken. Vi vet inte hur smittan kommit till oss, men gården har sedan dess varit i karantän. Det är endast stohagen som har blivit smittad och stona har både haft bölder (Aradís) och flera febertoppar (i stort sett alla). Viktoria som just nu är hästansvarig på gården har haft ett jäkla jobb med att hålla stona och allt som kommit i kontakt med dem, separerade från hingstarna.

Sen en knapp vecka visar inga av hästarna i stohagen längre några symptom, febern har gått ner och det är varken snuva eller har bölder. De är pigga och glada och äter som de ska. Nu hoppas vi att det håller i sig så att gården kan bli friskförklarad. Man räknar med att vara i karantän minst en månad efter att den sista insjuknade hästen blivit symptomfri. När gården är friskförklarad måste dock allt som varit i direktkontakt med de sjuka hästarna slängas eller desinficeras. Hela stallet kommer genomgå en topp till tå rengöring och desinficering. Alla prylar och grejer som inte går att slänga likaså.

Mitt i allt detta får vi ändå glädjas åt att alla hästar ändå mår bra nu. Hästar kan dö av kvarka, även om det inte är så jättevanligt och vi är tacksamma att våra hästar klarade sig så pass bra.

Frenja med rund bebismage.

Hingstflocken är friskförklarad iom att ingen häst insjuknat och är inte i karantän, men vi har inga planer på att flytta några hästar därifrån än heller.

Skönt att Gwenda, Ayah, Eros och Vilja inte befann sig på gården när det här hände.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *