Föl vi väntar 2018

Föl vi väntar 2018

Ja, då var verkligen hösten kommit till gården i form av både regnrusk, lera, mörker och vinterpälsade hästar. Nu är det av största vikt att all belysning på gården fungerar kvällstid, för det blir nattsvart tidigare och tidigare. Men hösten kommer också med klar luft, befrielse från insekter, vackra färggranna höstlöv både på träden och på marken. Om man nu skulle känna att vintern inte är så lockande så kan man ju istället drömma sig bort till nästa vår, när årets föl börjar födas.

Nästa år väntar vi fem föl ur egen avel.

Svala från Solbacka (8,40 BLUP 123) är dräktig med Glitnir frá Eikarbrekku (8,48 BLUP 122).

Vi har tjatat om Svalas bedrifter som avelssto tidigare. Hon har fyra bedömda avkommor av de fem som är äldre än tre år, de har en genomsnittsbedömning på 8,32. Svala själv har en jämn, hög bedömning (8,40) och en hög BLUP (123) och i höst nådde hon kriterierna för att belönas med ELIT för sina avkommor. Svala har en väldigt stark stam med goda förvärvade bakom sig.

I år har vi använt femgångshingsten Glitnir frá Eikarbrekku (8,48) och vi tror att den här kombinationen kan bli väldigt spännande. Glitnir har också en väldigt stark stam. Hans pappa Alfasteinn frá Selfossi (8,54) är en fantastisk avelshingst, men om vi tittar på Alfasteinns mamma, Álfadís frá Selfossi – så är hon enligt mig en av de bästa avelsstona genom tiderna. Hon har givit så många extraordinära avkommor som själva både presterat på topp inom tävling och avel.

Glitnirs mamma är vår egen Brá frá Audsholtshjáleiga (8,29), som också har en väldigt stark stam. Brás pappa är hederspremierade hingsten Orri frá Thufu. Hennes mamma är hederspremierade Limra frá Laugarvatni (8,07). Limra har också bevisat sitt avelsvärde genom sina många framgångsrika avkommor och har varit en del i Audsholtshjáleigas framstående avel på Island. Hon har givit 9 bedömda avkommor av vilka sex stycken har belönats med första klass, ett exempel är den hederspremierade hingsten Gári frá Auðsholtshjáleigu (8,63).

Glitnir är en landing av de här två starka blodlinjerna och då han ägs av våra goda vänner på Islandshestkonsult har vi även haft chansen att lära känna honom lite närmare. Glitnir är en talangfull, stor och vacker hingst med ett väldigt trevligt temperament. Glitnirs styrkor är hans fem jämna gångarter med stora och långa steg med mycket tempo och hans stora och vackra exteriör. I kombination med Svala, som både är mindre och givit avkommor som inte är så stora och som saknar viss längd i steget tror vi att Glitnir inte bara kan addera längd och storlek, men även balansera upp Svalas något tuffare temperament. Svala har kvickhet och aktion som vi tror kan vara en väldigt bra kombination till Glitnir. Vi ser fram emot den här kombinationen, kanske leder det även till att vi bryter vår gedigna färgavel.. hittills är alla våra avkommor efter Svala fuxar, kanske kan det bli en rödblack eller till och med en skäck, men vi vågar inte hoppas på för mycket..! 

 

Hörn frá Audsholtshjáleigu (BLUP 114) är dräktig med Hródur från Gröna Gången (8,32 BLUP 117).

Hörn är ett väldigt intressant sto rent avelsmässigt som tyvärr aldrig blev visad innan hon sattes in i avelsboxen. Hon har en oerhört stark stamtavla, hennes pappa Orri frá Thufu (8,34, hederspremie för avkommor) behöver inte en närmare presentation. Han har gjort ett stort avtryck i aveln och givit många fantastiska avkommor, både i sport och avel.

Hörns mamma Hildur frá Garðabæ (8,0) är också ett fantastisk avelssto. Hon är mamma till hederspremierade hingsten Gaumur frá Auðsholtshjáleigu (8,69) och  Garpur frá Auðsholtshjáleigu (8,39) som har fått Klass 1 premie för sina avkommor, båda är helsyskon till Hörn. Hildur har 13 bedömda avkommor av vilka 7 har en förstaklass bedömning.

Hörn har fantastiska och rena gångarter. Hon är villig och känslig utan att vara spänd, hon har otrolig aktion och mycket tempo. Hon är dock inte särskilt vacker, har en kort hals och är inte så stor. Hon har tre avkommor Hel (e. Prins), Hervar (e. Vaki) och Hula (e. Bragi), och de rör sig väldigt fint men är inte särskilt stora.

Vi tror att den här kombinationen kan bli väldigt spännande. Hródur från Gröna Gången är en stigande stjärna. Han fick väldigt hög bedömning som fyrgångare i vår (8,32) och han har också en väldigt spännande stam. Hródurs papa är den hederspremierade hingsten Arður frá Brautarholti (8,49) and hans mamma Hríma frá Hofi (8,11) har redan bevisat sitt värde som avellsto då hon har sex bedömda avkommor av vilka tre har gått in i första klass. Hródur har stora och extraordinära rörelser, precis som Hörn. Vi tror att Hörns villighet, tempo och känslighet är en perfekt match med Hródur. Hródurs storlek och exteriör är en perfekt kombination med Hörns svagare sidor. han är stor, vacker och har en fin hals och bra bogar.

Glód frá Audsholtshjáleiga (7,42 BLUP 100) är dräktig med Ramses från Snäcksjön (BLUP 123).

Det här är en spännande kombination av två hästar som på olika sätt betyder mycket för oss. Det här var första säsongen som Ramses fick betäcka och vi bestämd loss för att använda honom på Glód då hon är ett av de avelsston vi fått flest avkommor från och som vi har har bra koll på vad hon själv ger. Hennes avkommor har generellt sett varit stora med mycket tölt och medelvilliga.  Deras kanske absolut främsta egenskaper har varit deras lynne som Glód nedärver starkt. Glód är en fantastisk individ. Hon kanske inte se rut att vara det bästa avelsstoet på pappret, hon har en dålig bedömning och ingen märkvärdig BLUP, men hon har fått bevisa sig som avelssto genom sina avkommor som har blivit femgångshästar som både bevisat sig vid avelsbedömningar och på tävlingsbanan. Hon har en avkomma bedömd i första klass och två med väldigt fina fyraårsbedömningar.

Ramses är vår andra avkomma efter Svala och henne kan ni läsa mer om ovan. Ramses pappa är den hederspremierade Alfur frá Selfossi som kanske inte heller behöver en djupare presentation. Alfur är precis som Alfasteinn (Glitnirs pappa) undan det fantastiska avelsstoet Álfadís frá Selfossi. Alfur har dels presterat på topp själv men även via sina avkommor bevisat sin storhet som avelshingst. 

Ramses har sedan han var föl varit väldigt vacker med välrest hals. Han har visat alla gångarter och rört sig fint, varit känslig utan att vara spänd och väldigt nyfiken. Det här är faktiskt första gången efter dryga 20 års avel som vi använder en hingst från våran egen avel och första gången vi använder en bedömd hingst på någon av våra ston – så det säger en hel del om hur mycket vi tror på Ramses som hingst.

Vi planerar att låta Ramses betäcka även nästa säsong.

Brá frá Audsholtshjáleigu (8,29, BLUP 121) är dräktig med Viking från Österåker (8,78 BLUP 127).

Det är intressant att köpa ett sto du aldrig har sett och inte få träffa henne eller hennes föl förrän ett knappt år senare. Men så har det varit med Bra (och hennes avkomma Baltasar) som ännu inte kommit hem till oss på Snäcksjön.

Vi är dock så glada att Bra är dräktig med Viking! Vi har velat använda Viking länge och förra året skickade vi Svala på betäckning med honom men pga ett misstag blev Svala inseminerad med fel hingst och fete smycke tom och men tog vi hem henne och betäckte henne med Vaki istället.  

Brá frá Audsholtshjáleiga (8,29), har en väldigt stark stam. Brás pappa är hederspremierade hingsten Orri frá Thufu. Hennes mamma är hederspremierade Limra frá Laugarvatni (8,07). Limra har också bevisat sitt avelsvärde genom sina många framgångsrika avkommor och har varit en del i Audsholtshjáleigas framstående avel på Island. Hon har givit 9 bedömda avkommor av vilka sex stycken har belönats med första klass, ett exempel är den hederspremierade hingsten Gári frá Auðsholtshjáleigu (8,63). Brá har en bedömd avkomma, Glitnir frá Eikarbrekku (8,48) and två unghästar i träning just nu, förhoppningsvis får vi se dem på avels och tävlingsbanorna framöver.

Viking (8,78 med 9,07  för ridegenskaper! BLUP 127) är en halvbror till vår egen Vaki och de har samma fantastiska mamma Von frá Vindheimum (8,41, hederspremie för avkommor). Von har 9 bedömda avkommor med ett snitt på 8,25! Vikings pappa är Isar frá Keldudal (8,61, ELIT för avkommor, BLUP 121), en hingst som har givit många högt bedömda avkommor. Brá har givit stora och vackra avkommor av det vi har sett och vi är glada över den här kombinationen. Vi tror att Vikings elasticitet och stora rörelser kan vara en god kombination till Bra styrkor som avelssto – henne jämna gångarter och oerhört vackra exteriör.

Villimey från Grindtorp (7,70 BLUP 104) är dräktig med Vaki från Österåker (8,63 BLUP 126).

Sist men inte minst väntar vi ett föl efter Vaki och Villimey. Villimey köpte vi i våras för att vi ville se om vi kunde få henne dräktig med Vaki då hon har en avkomma (Vakandi) efter honom sedan tidigare som i år fick en fantastisk bedömning; Vakandi har 9,0 för kort tölt, galopp och för helhetsintryck. Han har 8,5 för tölt, trav, spirit, skritt och kort galopp. Han har således ingen siffra under 8,5 i sin ridbedömning förutom pass där han har 5,0. 

Villimey har en hyfsad femgångsbedömning med extra plus för sin exteriör. Hon är e. hederspremierade Mökkur frá Varmalæk (8.35) – Mökkur behöver med all säkerhet ingen närmare presentation, u. Komma frá Norður-Hvammi (7,77), Komma har en till avkomma utöver Villimey, ett förstaklass sto. 

Vaki (8,63 BLUP 126) skulle jag kunna skriva spaltmeter om (jag är något partisk i frågan). Vaki har trots att han bara är 10 år gammal redan fått 12 bedömda avkommor varav 7 har gått rakt in i första klass. Vaki har del en oerhört hög ridbedömning själv (8,81) vilket är en av de högsta bedömningarna hos en svenskfödd häst. Han har även en oerhört stark stam. Precis som Viking är han efter Von frá Vindheimum (8,41, hederspremie för avkommor). Vakis pappa Garri frá Reykjavík har en otrolig bedömning. För exteriör har han 8,35 och för ridegenskaper har han fantastiska 9,05 med bland annat fyra stycken 9,5:or! Totalt blir det 8,77. Han har 124 i BLUP. Garri är även far till bland andra högt bedömda Helgnýr frá Pegasus, Viktor frá Diisa och Tenór frá Túnsbergi som har fått 9,15 för ridegenskaper. Garri har över 70 avkommor bedömda i första klass.

Vi är väldigt glada över att Villimey sent omsider tog sig (Tack Åsa och Sissel!) och har berättat för henne att vi önskar oss ett stoföl – gärna en kopia av helbrodern Vakandi..!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *