En vanlig dag på Island.

När jag är på Bjargshóli på Island så är det inte bara rida och träna hästar som står på schemat. Man vet i stort sett aldrig vad morgondagen har att bjuda på, för plötsligt så kan något hända som gör att man måste samla in får, flytta hästar (jaga hästar som tagit sig ur hagarna…) eller åka på “sightseeing” för att spana efter något hittat får/häst/oklart som behövs ta reda på. Ibland kan en arbetsdag innebär att avmaska en flock med hästar, eller får eller varför inte dra av skor på 50 hästar. Sen finns det mängder med staket som har en förmåga att gå sönder och behöva lagas. Allt sker gärna när man verkligen har mycket annat att göra.

Lite exempel på vad en vanlig dag kunde bjuda på:

Flytta får. Här är det får som varit inne i fårhuset och räknats/sorterats som går ut igen. Som ett böljande hav med får.

Hämta hem hästar från olika hagar. Här är det Hlíf som hämtades hem för att sedan åka till Reykjavik för att sedan lämna Island och åka till Tyskland hem till Ilka. Att hämta henne från stället hon var på visade sig vara en utmaning. När vi kom till den stora hagen såg vi alla hästar en bra bit bort. När vi gick mot dem insåg vi att de stod på andra sidan av en liten bäck. Jag, Anne och Marilena letade efter ett enkelt ställe att komma över innan jag tillslut hoppade på det minst breda stället. So far so good. När Hlíf var infångad och vi skulel tillbaka började utmaningen. Bäcken var djup och Hlíf hade inte minsta lust att hoppa över. Efter många vändor fram och tillbaka fick vi Hlíf att hoppa över på samma ställe som jag hoppat. Med resultatet att hon hade sönder kanten. Så helt plötsligt kunde inte jag komma över. Jag vet inte hur lång tid det tog innan jag till slut lyckades ta mig över jag med, men det var en pärs!

Sko/ta av skor på hästarna. Anne en en jäkel på att dra av skor så när vi hade 40 hästar att dra av skorna på och avmaska så förberedde jag och Marilena dem och Anne stod och drog av skor på löpande band. Den eftermiddagen gjorde vi 20 hästar.

Byta hage för stona. På morgonen rider vi till stonas natthage och släpper ut dem i daghagen. På köpet får man njuta av en vacker soluppgång.

Byta hagar för ridhästarna och hingstarna. På nätterna går hingstarna in och ridhästarna går i deras hage, med mycket mer gräs. På dagarna går ridhästarna i en liten hage precis vid stallet.

Leta efter försvunna får. Det är alltid något får som ryktats ha setts någonstans och sen åker man iväg och spanar med kikaren.

Byta hage för stona. På kvällen rider vi till stonas daghage och driver dem tillbaka till natthagen.

Rider unghästar. Här är det Anne på en av hennes favoriter, Segull.

Rida ut allihopa, även om det inte hände så ofta.

Skicka får på slakt.

Flytta upp valackerna till deras semesterplats, Bjargastadir. Gissa om de är lyckliga, de vet att dne här vägen leder till ett halvårs semester och halva tiden i en åtta kilometer lång och fyra kilometer bred hage..

Samla in får.

Väga lamm för att avgöra vilka som är bra nog för att sparas och vilka som går till slakt.

Hjälpa till när det kommer folk som ska bedöma lammen. Varje år mäts de bästa lammen med ultraljud för att se hur mycket fett/muskler de har. Baggarna bedöms för att se vilka som ska sparas och avlas på.

Tvätta sadlar. Alltid ett härligt jobb efter sommarens turer. Många sadlar att tvätta men dte går rätt snabbt och man kan kolla på en film eller två samtidigt.

Och det här var bara ett axplock..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *