En dag på landet.

Jag har tidigare skrivit om att det alltid finns något att göra när man bor på en stor gård. En dag i förra veckan visade prov på det.

Jag startade min dag med att valla unghästarna ut ur deras nuvarande hage till en hage på min pappas gård, där de ska gå några dagar. När man har fem unghästar och bara en vuxen och ledbar, så kan det gå hur som helst när man kommer ut ur hagen och hela världen ligger framför deras fötter.

Men de skötte sig prickfritt. Pappa ledde Glód och hade en hink som han skramlade med och jag vallade bakom. Perfekt! Varför det skulle göras just den dagen var för att veterinären skulle vaccinera senare under kvällen och då är det skönt att ha unghästarna på en begränsad yta.

För att göra ytan än mer begränsad fick pappa och jag knåpa ihop en fångstfålla i samma veva. Dessutom beundrade vi en liten traktor som ska vara på vår gård och hjälpa till med lite småsysslor som att sladda banan tex.

När det bestyret var färdigt åkte vi med traktorn och ett släp med jord ut till en äng i Vaki och hans tjejers hage. Ängen är inte helt jämn så pappa la ut jord i den större gropen för att den ska jämna ut sig och inte stå under vatten.

Hästarna tittade mycket nyfikna på.

För att fortsätta på vattentemat så åkte vi till granngården och dikade ur ett dike som blivit igensatt vilket i sin tur också resulterade i lätt översvämning hos oss. Sen var det dags att valla hem Vaki och stona.

Efetrsom vår gård ligger vid två sjöar och det har regnat så mycket den här sommaren så har vi vissa problem med blöta marker. I en övergång över en å har det blivit otroligt lerigt. Jag beslutade mig för att ta mig ann det och bar ut sly och ris för att stabilisera i leran.

Sen skulle några hästar in för allmän skötsel och kraftfoder och det skulle mockas. Efter att ha cyklat en sväng med Eros så att vi båda fick lite motion och i samma veva som det plockat tillbaka en av unghästarna i nya hagen som den knallat ut ur, så var det bara att vänta på att veterinären skulle komma. Och hinna äta middag!

Kvällen ägnades åt ultraljud och vaccineringar och sen var dagen slut. Fantastiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *