2020 – ett år ingen glömmer

2020 – ett år ingen glömmer

Ett speciellt minne från 2020, Elsa på Leistur och Patrik hade kadrilj i ishallen under Bärbys istölt.

Lite sent omsider men här kommer en liten sammanfattning av det mycket märkliga år som passerat. Ett år vi med säkerhet inte kommer glömma i första taget. Något som också blev väldigt tydligt under året var vilken lyx det är att ha hästar, ridning och avel som sitt intresse och sysselsättning. Livet på en hästgård fortsatte trots rasande pandemi ute i världen. Hästarna var helt obrydda om corona och utöver att tävlingar ställdes in och avelsvisningar skedde utan publik så fortsatte livet som hästbonde hyfsat oförändrat.

Stoflockens nya sommarbete vid havet invigdes. Ingen risk för matbrist..

Under året såldes vår stjärna Von från Snäcksjön (8,28) till Tomas Sandström och hennes lillebror Kjarni från Snäcksjön till Petra Glimring. Två otroligt spännande hästar! Vi skänkte Villimey tillbaka till hennes föredetta ägare Julia Eriksson för att få en härlig tid på ålderns höst när hon blivit pensionerad som avelssto.

Vi fick även möjlighet att köpa ett fantastisk tillskott till vår avel, förstklassbedömda Mynta frá Tvennu som står på Island. Mynta har en otrolig bedömning och stam och vi ser fram emot att få in hennes blod i vår avel.

Under året så föddes fyra föl på gården, två ur våran egen avel. Appolló från Snäcksjön e. Hrói frá Flekkudal och u. Hekla från Karlsro, ett stort hingstföl med lång hals.

Blanka från Snäcksjön e. Vaki från Österåker u. Brá frá Audsholtshjáleigu Ett väldigt vackert stoföl som rör sig spektakulärt.

På island födde Mynta ett hingstföl som vi äger, Messías frá Tvennu e. Appollo frá Haukholtum. Vi är mycket spända på att få hem honom!

Det var inte bara föl som föddes på gården, en liten ny människa såg dagens ljus i juni. Klint föddes mitt i somarvärmen.

Klint, bara några dagar gammal.

Under året visades två av våra hingstar på avelsbedömning. Ramses, 5 år och Hervar 4 år. Båda skötte sig utmärkt och fick fina poäng för sin ålder.

Ramses e. Alfur frá Selfossi u. Svala från Solbacka
fick 8,0 totalt och visades av Eyvi.

Hervar e. Vaki från Österåker u. Hörn frá Audsholtshjáleigu
fick 7,75 som fyraåring. Hervar visades av Elsa som numera även är delägare i honom.

Något som också var väldigt roligt för oss som avlare var att våra avelsston Brá och Hekla hade tre avkommor som visades på årets bedömningar. Heklas första avkomma, Heimir från Solhäll, visades som fyraåring till 8,05. Två avkommor till Brá fick också fina bedömningar, Sigrid (7,93) och Bragi från Bromma gård (8,24).

Precis som förra året visade vi några unghästar på Gladurs unghästmönstring. Blanka från Snäcksjön som också blev dagens BIS fick fina vitsord och poäng, 8,05, fjärde bästa stoföl i Sverige i år. Hula från Snäcksjön vann sin klass, treåriga ston.

Utöver Ramses och Hervar så har vi även haft några andra spännande hästar ur vår avel i träning. Hel från Snäcksjön (e. Prins från Knutshyttan u. Hörn frá Audsholtshjáleigu), Iris från Snäcksjön (e. Illingur frá Toftum u. Glód frá Audsholtshjáleifu), Valkyria från Snäcksjön (e. Vaki från Österåker u. Svala från Solbacka) och Sölvi från Snäcksjön (e. Kristall frá Audsholtshjáleigu u. Stella från Sanda) som Ella äger tillsammans med Eyvi. Vi ser garanterat mer av dem under året som kommer.

Den stora delen av livet på gården är dock inte avelsbedömningar, fölningar eller spännande hästar i träning, det är det dagliga livet med och runt hästarna. Det byggs hagar, flyttas hästar, de ska verkas, vaccineras, fodras. Det är härliga ridturer i både sol och regn och koll av betäckningsston hos hingst. Livet på en hästgård innebär många timmars hängivenhet och är både utmanande och helt fantastiskt roligt. 2020 har inte varit något undantag. Varje år bygger vi nya hagar och nu har vi ca 120 hektar stängslad hagmark till våra unghästar. Glädjande i år är att ha Vaki hemma under vintern som en otroligt lyxig ridhäst, han och Geysir går ihop och är såta vänner. Det är underbart när avelshingstarna kan ha sällskap året runt. Vi ser fram emot 2021, det går många dräktiga ston ute i hagarna och det är ett helt gäng med unghästar som ska ridas in under hösten. Några hästar ska till visning och Mynta och Messías ska hem från Island. Mycket spännande på gång med andra ord. Tack 2020 för allt som var bra, tack till alla hästägare, våra inackorderingar, stoägare, samarbetspartners, tack Islandshestkonsult och SE-hästar för det proffsiga jobb ni gör med våra hästar och tack Mimmi för all hjälp under sommaren. Tack alla som ställer upp och hjälper till. Ni är bäst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *