Vikten av att jobba hästen från marken.

Jag tycker att det är väldigt vanligt att folk tränar sina hästar nästan enbart från ryggen och glömmer bort både det viktiga, nyttiga samt oerhört smidiga i att jobba sin häst från marken.

När jag var på en clinic på Island med bl.a. Johan R Skulasson så berättade han att han red sina hästar tre gånger i veckan, markarbetade dem två och lät dem vila två. Det tycker jag låter som ett optimalt sätt att bygga upp en hästs styrka och smidighet utan att överanstränga hästen och hålla arbetet varierande och roligt, om än krävande.

Eros som fortfarande är ganska tjock och ur kondition även om han nu tränats regelbundet sedan någon vecka innan jag kom hem från Island, kan vara lätta att glömma finliret från marken. Han har lätt för sig, är villig och relativt oproblematisk att rida.

Men sen kan vi f en del problem med styrning och kontroll utav både tempo och kropp. När jag jobbar med honom från ryggen måste jag också vara fullständigt observant på vad jag gör med min kropp som inverkar på hans.

Om jag istället står på marken så blir det lättare att se vad som hände roch hur han reagerar och jag hinner bättre med i varje steg. Dessutom, om hästen inte kan göra det från marken, kan du vara säker på att det inte blir lättare när du sitter upp.

En sak jag lärde mig framförallt på Island är vikten av att lära in varje övning från marken innan man börjar med dem från ryggen. Allt går så oerhört mycket lättare då. Det är lite pinsamt att komma hem och inse att fyraåringarna vi red in på Island kan det mesta tio gånger bättre från maken än vad Eros kan. Inte konstigt att vi får lite problem med att styra och kontrollera tempo och kropp.

Arbete från marken kan innebär många olika saker och inte bara som de två bilderna här visar, jobb vid kort töm. Man kan även longera, ha med hästen som handhäst, tömköra och vissa av er minns säkert att vi på somrarna brukar simträna hästarna i Snäcksjön. Ett väldigt skonsamt och effektivt sätt att träna!

4 reaktioner till “Vikten av att jobba hästen från marken.

 1. Det här låter jättebra! Jag gör lite markövningar innan jag sitter upp, men det kanske är bättre att köra hela passet från marken? Vilka rörelser arbetar du mest med? Vilka är viktigast? Finns det något sätt att förbereda tölten på från marken? (Har en 5-åring)
  /frågvis Charlotta

  1. Hej Charlotta!
   Man kan göra både och. Jag försöker ha åtminstone två av hästens arbetsdagar i veckan från marken.
   Det beror väldigt mycket på vilken utbildningsnivå hästen är på, vilka övningar man ska jobba med. Men unghästarna jag jobbade med på Island kunde stanna, backa, flytta sig för skänkeln (pet med pisken) åt båda hållen, flytt utav både framdel och bakdel och öppna innan vi en satt på dem. De kunde det både i tömkörning och vid kort töm så som jag jobbar med Eros på bilderna i det här inlägget. En mer utbildad häst kan givetvis göra mer avancerade övningar samt utföra de grundläggande övningarna felfritt för ytterst små hjälper. Ju bättre grunderna sitter från marken, desto bättre sitter de från ryggen och man skapar en stabil grund att stå på för hästens fortsatta utbildning.
   🙂
   Ella

   1. Hej Ella! Tack för ditt svar! Jag ska genast sätta igång med lite mer markövningar enligt dina tips: flytt utav både framdel och bakdel och öppna . Han är ganska duktig redan, men så klart kan allt bli så mycket bättre! Halt i ridning gör jag endast med sitsen.. lite svårt att träna från marken :). Jo, det gör jag ju visst… jag hoooa:r för att förtydliga halten. Det är ju lätt från marken… Det märks nog att jag inte har någon utbildning på det här. Det kan ibland vara förvirrande med alla olika tips. Gillar dina tips!
    Tack för inspirationen, det behövs alltid!!!
    /C

    1. Hej igen Charlotta!
     Återkom gärna och berätta hur det har gått. Tänk på att göra alla rörelser från båda sidor utav hästen. jag tror att du kommer märka tydligt från vilken sida din häst har lättare för sig. Jag tycker att det märks extra tydligt från marken. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *