Tack 2017.

Tack 2017.

Det är sedvanligt att sammanfatta det gångna året när det lider mot sitt slut, men ibland hinns det inte riktigt med, så här kommer en liten årssammanfattning av 2017 några dagar in på det nya året istället.

2017 har varit ett bra och intensivt år här på gården med både med- och motgångar, så som det brukar vara. Malou har fått sällskap på gården då Ella och Patrik har flyttat ut till Snäcksjön under året och de trivs fint i sitt hus med fantastisk utsikt över sjön. Det blir ju även tillökning under 2018 i den lilla familjen med en bebis i slutet av februari som vi alla längtar efter. 

Just nu är i stort sett alla gårdens hästar hemma över julen. Vissa har varit i träning under året och vissa har varit iväg över halva Sverige på betäckning och andra aktiviteter. Det råder hyfsat lugn ute i hagarna. Stona går i sin stora skogshage på 30 hektar och äter och laddar inför dräktigheter, inridningar, avskiljningar av föl osv. Hingstarna är hemma i sin vinterhage och äter och leker för fullt. Just nu är de tio stycken och om någon månad får de påfyllning av de tre hingstfölen som föddes i somras. Ridhästarna är uppdelade i två hagar utifrån matbehov och har det fint. Den enda hästen som inte är hemma just nu är Breki, han är i Mimmis goda vård och träning och är enligt uppgifter ett ordentligt matvrak borta i Stensunda.

Året har varit fyllt med ett flertal roliga hästaktiviteter. Vi har haft en Gladur-ritt på Islands nationaldag och en badritt ut till Sandören. Ella har engagerat sig i Gladurs styrelse vilket hon har tyckt varit väldigt roligt och därmed också varit med på en del Gladur-aktiviteter runt om i trakten.

Gården har berikats med fyra nya vuxna hästar. De två förstaklass stona Hekla från Karlsro och Brá frá Audsholtshjáleiga, valacken Breki frá Klömbrum som kom från Island för att säljas och den lille shettisen Theo af Jäboruder. Den sistnämnda är lite extra populär hos gårdens yngsta tvåbeningar; Vega och Lo, som båda är väldigt hästintresserade.

  

 

I år föddes fyra friska föl ‘från Snäcksjön’; Hula (Hörn/Bragi), Baltasar (Brá/Rökkvi), Kjarni (Svala/Vaki) och Sölvi (Stella/Kristall). Sex ston åkte iväg till olika hingstar och fem blev dräktiga; Hörn med Hródur från Gröna Gången, Svala med Glitnir frá Eikarbrekku, Brá med Viking från Österåker, Villimey med Vaki från Österåker, Glód med Ramses från Snäcksjön. 

 

Det har varit ett väldigt bra år för Vaki och hans avkommor. Vaki betäckte hela säsongen i Norrköping hos Åsa och Sissel, som vanligt med fina dräktighetsresultat och okomplicerade betäckningar. Han hade fem avkommor som visades under året och nu krävs bara tre avkommor till för att han ska belönas med 1:a klass för avkommor, trots sin ringa ålder! Vi ser fram emot nästa år då vi redan har ett gäng fina Vakiavkommor som vi vet är i träning inför visning nästa år.

Von, Viktor och Viss blev fyra år i år och har varit på träning och inridning på Bärby. Viss deltog på Caroline Tjernströms unghästprov och fick sedan åka hem till Mimmi där han blev fortsatt tränad. Viktor blev tränad hela våren innan vi beslutade oss för att kastrera honom och ge honom lite mer tid att växa i sin stora kropp innan han ska få fortsätta sin träning i år, med förhoppningen att han går hela vägen fram till visning. Von utvecklades fint hela vintern och våren och vi bestämde oss för att satsa på en fyraårsbedömning. Von gjorde en fin bedömning, hon saknade lite styrka och tempo och slog upp i passen men slutade på fina 7,93 totalt vilket också gjorde henne till det tredje högst bedömda svenskfödda fyraåriga stoet i Sverige i år.

 

        

Vons fina bedömning ledde också till att Svala fick sin fjärde bedömda avkomma och blev tilldelad Elit för avkommor på årets höstmöte. För att Svala ska uppnå hederspremie krävs bara ytterligare en bedömd avkomma och det hoppas vi uppnå redan i vår, om Venus fortsätter utvecklas så fint som hon gjort under höstens inridning. Venus är i mina ögon ännu mer lovande än Von. Hon är vacker och har alltid rört sig flott. Under ryttare har hon heller inte gjort oss besvikna!

Von och Venus lillebror Ramses har också utvecklats fint och han fick i somras som tvååring betäckningslicens och betäckte sitt första sto – vår egen Glód. Han gjorde det med den äran och hon blev dräktig direkt. Vi kommer lösa betäckningslicens för Ramses i år igen och har redan har förfrågningar på att betäcka med honom i sommar vilket känns väldigt roligt.

Under året har vi även gjort några nya bekantskaper på gården. Monica och hennes Gandalf anslöt till den lilla men hjärtliga skara av inackorderingar på gården. Jeanette och Clara utökade sitt hästägande med stoet Völva och Lina med stoet Fluga. Tyvärr gick en av våra inackorderingar, Marias Aska, bort i sommar pga kolit och det var väldigt otäckt och ledsamt att s hur snabbt olyckan kan vara framme.

Vi miste en även riktigt god vän den här sommaren, vår tolvåriga dalmatiner Alice fick somna in efter att ha blivit stadigt sämre i sina leder. Hon fick ett väldigt fint slut men det blev tomt och ledset på gården utan vår trogna följeslagare. Alice var en klok och mycket kärleksfull hund som allt ville vara med om vi var ute i stallet. I våras följde hon med på en av sina sista ridturer när Ella och Patrik red en lång skrittritt en solig dag och Alice var som ung på nytt och for fram i skogen.

Bara någon vecka efter att Alice fått somna in så kom Ester in i våra liv som en oerhört energisk och faktiskt väldigt jobbig valp. Hon har dock utvecklats till en social och mycket trevlig hund som vi hoppas få många fina år tillsammans med. Ester är en riktig knähund som helst av allt vill vara nära hela tiden, hon älskar att hitta på saker och följa med och när hon blir lite äldre ska hon få börja följa med ut på ridturer. 

Sommaren avslutades dels med en lagtävling där Ella var lagledare för ett gäng pensionärer som både hade väldigt roligt och presterade på topp. Dels med GK-SM där Ella och Patrik körde ner Mimmi med Birta och Hekla, som hon fick låna av Malou, ner till Skåne. Mimmi presterade fyra personbästa under tävlingshelgen och hästarna gjorde suveränt fint ifrån sig.  

Året har bjudit på många fina ridturer i goda vänners lag och några inspirerande kurser. Ella var smått lyrisk efter en helgkurs för Anton Páll Nielsen på Bärby under hösten och det är svårt att inte älska den där fantastiska Geysir som ställer upp på allt från att låta sig ridas och ledas av tvååriga Lo, galoppera runt med en gravid kvinna på ryggen, vara med på långritter i skogen, vara unghästtränare, åka på tävlingar och kurser och hela tiden vara sådär ljuvligt positiv. Underbar häst!

Ja 2017 har verkligen varit händelserikt. Vi vill tacka alla som på olika vis bidragit under året, vänner och bekanta, inackorderingar och hästägare, tvåbenta som fyrbenta. Hästköpare, stoägare, hingstägare. Det eminenta träningsteamet tillika våra goda vänner på Bärby. Mimmi och Maja som hjälpt till med både hästträning, fölvakt, hundpassning och barnpassning (samt allt däremellan). Vi hoppas få se minst lika mycket av er under det kommande året.

Tack 2017 och välkommen 2018!

               

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *