Sommaren på Snäcksjön

Sommaren på Snäcksjön

Sommaren har passerat och det tydligaste tecknet för att hösten är här måste vara synen i hagarna. Helt plötsligt är de blanka sommarpälsarna ett minne blott. Hästarna sätter päls för fullt, fölen byter färg när fölpälsen ger vika för vinterpälsen. Soliga dagar blir hästarna svettiga bara av att stå i hagen.

Det har varit fullt upp på gården i sommar. Som varje år. I år har det fötts tre föl på gården och ett Snäcksjö-föl på annan ort.

Hörn fick ett stoföl med Bragi frá Kopavogi. Hula rör sig precis som sin mamma (och pappa!) med väldigt mycket aktion, men ska vi vara ärliga är hon kanske (precis som sin mamma) inte det vackraste föl vi fött upp. Man kan inte få allt! Hula fick sitt namn efter en häst som en av Ellas bästa kompisar tävlade framgångsrikt i slutet av 90-talet. Ett isabellsto med mycket aktion.

IMG_4486

Svala fick ett hingstföl med Vaki från Österåker. Precis vad vi önskade oss! Svala/Vaki har vi använt oss av tre gånger med tre väldigt vackra föl som resultat. Två ston (varav Venus ska ridas in i höst – mycket spännande!) och nu äntligen en liten hingst som fick namnet Kjarni. Kjarni är som många av er vet, ett namn som har stor betydelse för oss. Vi ägde hingsten Kjarni frá Kalfsstödum som tillsammans med Hreggi i sadeln gjorde succé på tävlingsbanan för snart 20 år sedan. Kjarni var en hingst med dels fantastiska gångarter men också en sådan personlighet som gjorde att han var mer än bara en häst. Han har på många vis höjt ribban för hur en hingst och ridhäst ska vara och bete sig. Så lille Kjarni har stora skor att fylla men vi tror att han är rätt häst för uppgiften.

fullsizeoutput_12921

Stella födde ett hingstföl efter Kristall frá Auðsholtshjáleiga. Eyvi och jag äger Stella tillsammans och det här är hennes första föl, så vi har ännu inte riktigt bestämt oss för vad henens föl ska få för gårdsnamn. Vad fölet ska heta har också varit något spännande att komma fram till, men som det ser ut så ska Stellas föl döpas efter Landsmót-vinnare och den här vackre hingsten ska få heta Sölvi efter den hingst som är förlaga till både Auðsholtshjáleigas och Islandshestkonsults logga. Även han har stora skor att fylla, men det är ett av de vackrare föl jag sett så vi har höga förväntningar och förhoppningar på honom.

fullsizeoutput_12931

Brá födde ett hingstföl nere på Skaneyland efter Rökkvi frá Harlaugsstödum. Då Bra fortfarande står nere i södern för betäckning så har vi inte ens sett det här fölet än, mer än på en (!!) bild. Så vi vet inte så mycket mer om honom än att han är fux och han har fått namnet Baltasar. Det ska bli så spännande att få hem både honom och Brá och se dem båda två för första gången.

Så man kan säga att det har varit ett hingstår i år. Tre fuxhingstar och ett musblackt sto. Det blir en fin påfyllning i hingstflocken till våren.

Under våren har Von (u. Svala e. Midas frá Kaldbak), Viktor (u. Glód e. Vaki) och Viss (u. Perla e. Vaki) varit på inridning och träning på Bärby. Von visades på Wången i vår och fick en strålande fin fyraårsbedömning med 8,49 för exteriör, 7,55 för ridegenskaper och 7,93 totalt. Hon blev därmed högas bedömda fyraåriga sto på Wången och tredje högst bedömda fyraåriga sto i Sverige i år.

fullsizeoutput_13bfc IMG_4494 fullsizeoutput_13d18

Viktor har blivit kastrerad då han som hingst mest var ranglig, hög och alldeles för smal. Men som valack börjat kunna äta upp sig lite. Vi hade eventuellt tankar på att vis honom redan i år men han behöver mer tid att växa i sin stora kropp (ca 147 cm hög som fyraåring..) och få lite mer styrka innan han är redo för visningsbanan. Vi velar fram och tillbaka, Viktor är precis Ellas typ av häst, men kanske kan man inte spara alla hästar, så eventuellt blir Viktor till salu framöver.

IMG_0317

Viss blev inriden av Caroline Tjernström på Bärby när hon gjorde sitt unghästprov i början av året. Sedan fick han åka hem till Mimmi Östlund som hade honom i träning nude hela våren. Vilken trevlig och trygg häst han har blivit! Stabil, går fram överallt, rör sig jättefint i alla gångarter. Nu är Viss tillbaka på Bärby för töltsättning och lite vidareutbildning. Viss kommer med största sannolikhet att vara till salu framöver.

I vår kom även en häst från Island till Snäckjsön, Breki frá Klömbrum. Breki ägs av en god vän till Ella på Island och är i Sverige för att säljas. Breki var dock väldigt tunn när han landade och det har tagit hela sommaren för att få honom i någotsånär hull, varför han ännu inte lagts ut till försäljning. Breki är en stor (ca 148), vacker fyrgångare med jättebra gångarter. Just nu tränar Mimmi honom och ska tävla honom i mitten av oktober.

I sommar har Ramses (u. Svala e. Alfur frá Selfossi) fått betäckningslicens redan som tvååring och vi bestämde oss för att betäcka Glód med honom och hon är dräktig. Ramses ser så fin ut och även om första dagen ihop med Glód var väldigt förvirrande så skötte han sig väldigt bra. Vi kommer lösa licens för honom nästa år också så är du intresserad av att betäcka ditt sto med en väldigt lovande unghingst till ett förmånligt pris så går det bra att höra av dig.

fullsizeoutput_a796

Hörn är dräktig med Hródur från Gröna Gången. Villimey är dräktig med Vaki. Svala är dräktig med Glitnir frá Eikarbrekku (som även är Brás son). Brá är betäckt med Viking från Österåker och vi väntar på ultraljud den här veckan. Stella tog sig tyvärr inte. Så nästa år väntar vi förhoppningsvis fem eller iaf fyra föl.

Under sommaren har Mimmi Östlund bott på gården och hjälpt till med allt från att passa fölningar, träna hästar, bygga staket, köra ston till hingst och allt däremellan. Mimmi har utvecklats så mycket sedan hon kom till Snäcksjön och har gjort ett oerhört fint jobb med sin tävlingshäst Birta från Smara och det är roligt att de äntligen börjar ge utdelning på tävlingsbanorna.

Andra roliga saker som hänt i sommar?

Massor!
Gården har utökats med en ny liten läromästare till gårdens barn. Shetlandsponnyn Theo från Jäboruder som är en klippa för barnen att både rida och köra.

IMG_8036IMG_8052

En annan fyrbent tillökning är den lilla dalmatinervalpen Ester som kom till Snäcksjön i mitten utav sommaren. Vilket energiknippe! Hon är nu 4,5 månad och börjar landa lite mer och tycker att hästarna är väldigt spännande, vi ser fram emot att kunna ha med henne på ridturer i framtiden.

IMG_4363

Det väntar tillökning även på tvåbens-fronten. I februari nästa år väntar Ella och Patrik en liten knodd vilket känns väldigt roligt och spännande.

Under sommaren har Gladur haft en lyckad hemma-hos-ritt på Snäcksjön med ca 20 ryttare. Vi red en långritt som vi avslutade med lite bad i Snäcksjön och gemensam middag. Tack alla som kom! Vi genomförde även vår traditionsenliga badritt med ett 15-tal ryttare, där vi rider ut till Sandören där vi äter lunch, badar med hästarna och har det fint, innan vi rider tillbaka hem. Även detta var väldigt lyckat!

IMG_3116 IMG_2628

På Freyfaxis lagtävling var Team Snäcksjön på plats i form av ett gäng unga pensionärer och de presterade verkligen på topp! Efter uttagningarna ledde de inför finalen, trots att flera ekipage red helt nya grenar och nya hästar. Vilket gäng – det är ungdomarna som är vår framtid!

IMG_9365 IMG_9747 IMG_0083 IMG_0355 IMG_0641

På SM i Gaedingakeppni fick Mimmi låna Hekla från Karlso av Malou och trots att de inte hann rid ihop sig så väldigt mycket så presterade Mimmi med både Hekla och sin egen Birta fyra personbästa under helgen. Vi var alla väldigt stolta över dem!

21462922_1586338401429047_776850101501512695_n 20374327_1570972709591741_2306351594342973479_n
Foto: Töltaren

Nu när hösten kommer så lägger sig lugnet något över gården. Stoflocken har fått gå över i sin höst och vinterhage. En 30 hektar stor hage som är full med orört skogsgräs. Hingstarna går fortfarande i sin stora sommarhage nere vid havet och de brukar få vara kvar där tills dess att isen börjar lägga sig på Kallrigafjärden. De har växt så mycket i sommar!
IMG_8816

Venus ska till Bärby för inridning närmaste veckorna och Von ska tillbaka för träning inför femårsvisning under vintern.

fullsizeoutput_9a00

Tiden går sin gilla gång – vi har mycket spännande att se fram emot. Sommaren sprang förbi och det känns alltid lika fint att sammanfatta vad som hänt och vad vi har att se fram emot.

IMG_4246

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *