Island, så gick det till.

De närmaste veckorna kommer bloggen kanske inte handla så mycket om Snäcksjön (om inte mamma bjuder på lite uppdateringar hemifrån..hint!) utan mer om mitt liv på gården Bjargshóli som jag är och jobbar på just nu.

Tidigare turer på Island skrev jag om på en annan blogg så det kanske kan vara en god idé att ge er lite bakgrundshistoria för mina Islandsvistelser här på gården.

island1

Förra sommaren fyllde min sambo John 30 år och för att fira honom åkte vi fyra stycken till Island på hösten för att vara med på en ridresa, hästinsamlingen vid Vididalstungurétt. Vi hade det fantastiskt och red på fina hästar och hade två särdeles trevliga guider, Eggert och Herdis. En kväll när vi åt mat fick jag frågan, kanske lite på skämt, om jag inte ville stanna kvar och jobba på gården med hästarna. Det låg i mitt bakhuvud och gnagde de sista dagarna på turen. På sista dagen, när vi red den sista hästen och solen låg gyllene över vidderna så var det så vackert att det gjorde ont i hjärtat. Jag red Sigyn, ett sto med fantastisk ökad tölt och red bredvid Eggert längst fram i gruppen och tog upp frågan. Stod erbjudandet kvar? Det gjorde det. Där och då bestämde jag mig helt enkelt för att stanna.

Tanken var att stanna en månad, men jag blev verkligen förälskad i gården och människorna på den så jag flyttade hela tiden fram hemresedatumet. Till jul, sa jag och Eggert svarade alltid “Vilket år?”. Efter jul hemma i Sverige åkte jag tillbaka och stannade i nästan två månader till. Fem månader blev det totalt. Sen har det blivit fyra resor tillbaka bara i år och varje gång jag kommer hit känns det som om jag kommer hem. Jag har lärt mig en hel del om livet, hästar, mig själv här. Dessutom pratar jag numera relativt flytande isländska tack vare Eggerts stora tålamod. Bara en sån sak. Jag älskar det här stället!

Bjargshóli är en häst och fårgård som ligger precis mitt emellan Reykjavik och Akureyri på nordvästra Island. Gården har ca 250 får och ca 150 hästar. När jag är här och jobbar är mina arbetsuppgifter främst att träna hästarna, men även att hjälpa till med både får och allt annat som behöver göras på en gård = en hel del.

I stallet har vi ett gäng hästar inne för träning, några treåringar som ska påbörja sin inridning lite smått och mest jobbas från marken, de flesta av dem är väldigt ohanterade och behöver lära sig att människor är rätt trevlig. Några stycken fyraåringar vars inridning är påbörjad tidigare och nu ska fortsättas. De är oftast ridna lite grann i alla gångarter,men behöver mer träning innan de är helt och fullt ridbara och även töltsätta som de inte töltar naturligt, femåringarna som är inne ska vidareutbildas. Sen finns det någon häst som är äldre som är inne och då handlar det oftast om att de behöver tränas mer för att kanske hitta tölten bättre, bli lite coolare eller helt enkelt bara befästa grunden en aning bättre.

Det är rolig stam på de flesta av hästarna. Just nu har vi tex en fyraårig hingst efter Saer inne, som är Eggerts ögonsten. En annan hingst är efter Tenor frá Túnsbergi liksom ett ungsto. Ett sto är efter Blær frá Hesti och en valack efter Arís frá Akureyri. Många av hästarna på gården är efter hingsten Huginn frá Bæ som ägs av Eggerts systerson. Jag har ridit flera avkommor efter Huginn och de är villiga hästar med mycket tölt. Uttrycksfulla och flotta. Men sen har Huginn en rätt schysst bedömning också, med 9,5 för tölt och 9 för trav och vilja, bland annat..


Jag och Draumur, e. Saer i somras.

Så, många fina hästar finns det på gården och mycket finns det att göra. Men framförallt så är den här gården som ett litet extra hem för mig. Känns alltid rätt i hjärtat när jag är här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *