Häst och fårinsamlingar på Island.

Under mina veckor på Island under hösten var jag med på två hästinsamlingar och en rest-insamling av får. På den första insamlingen där Eggerts och Pallis unghästar samlades in så var jag och Christina med och drev in hästarna när de kom ner från bergen. Sen hoppade jag också in i fållan och hjälpte till när “våra” unghästar skulle sorteras. Det var hur kul som helst. Imponerande att se hur smidigt det gick att skilja ut rätt häst från gruppen för Palli och Eggert. Aldrig något våld, ingen stress. Precis som det ska vara. På vissa andra håll kunde man märka att festen tagit över och det blev lite hårdare tag alltefter dagen gick, tyvärr.

Under den andra, stora hästinsamlingen var vi med och såg hästarna komma ner för fjället. Ca 800 hästar på ett led är en ovanlig och mäktig syn. Den insamlingen är som en stor folkfest som avslutas med en dans på kvällen. Vi hade väldigt roligt, dansade hela natten.

Roligast ändå är kanske att samla in får. Den insamlingen vi var på var en “rest-insamling” med får som dykt upp i fel områden vid tidigare insamlingar. Så jag, Christina och Anne gick tillsammans med en bunt fårbönder och letade efter får från våra gårdar, Bjargshóli och Yttra-Bjarg. Vi hittade alla får som saknades och fick en hel del blåmärken på kuppen. Men roligt var det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *