Det gäller att sätta in mer på kontot än man tar ut.

Jag vet inte vem som sa det först men det här är ett tankesätt jag varmt anammar. När man tränar och tävlar hästar så kan man likna det med att man på träning “sätter in pengar på kontot” och bygger upp en god “ekonomi” för att sedan på tävling göra “uttag”. Det gäller att alltid sätta in mer på kontot än man tar ut. Om man alltid rider hemma som man gör på tävling, står man snabbt där med ett tomt konto och hamnar snart i skuld. (Läs – skadad/dåligt musklad häst med otillräcklig styrka för att hålla samt med goda förutsättningar till en negativ trend.)

Träningen ska bygga upp hästen så att den blir stark, smidig, lösgjord, jobbar med rätt muskler och bär upp sig och sin ryttare på ett skonsamt sätt. Träningen ska inte vara flashig och häftig, den ska vara mjuk, stärkande och uppbyggande.

För sen kommer tävlingen där man sätter press på hästen, har man då en god grundträning i grunden, så har man “pengar att ta av”, men om grundträningen varit dålig så blir en tävling oerhört slitsam för hästen. Ofta går hästarna i ett högt tempo och ska visa mycket aktion och inte alltid i en skonsam form. Det får man tänka på också om man jobbar med unga hästar, att ge dem tid att bygga upp sig innan man börjar pressa dem att prestera.

En häst där man satt in mer på kontot återhämtar sig bättre från den utmaning en tävling innebär. Så visst är det roligt att pressa på och rida flott och flashigt även hemma, men kom ihåg att alltid sätta in mer på kontot än ni tar ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *