Karta från Snäcksjön

Karta från Snäcksjön

e. Háleggur från Oskarslund

u. Hrefna frá Innri-Skeljabrekku

2000-2004

Det här är en sorglig historia. När Karta föddes var hon Hrefnas tredje föl och ett riktigt vackert föl. Hrefna åkte till hingst på 9-dagars brunsten. Hos hingsten fick hon sedan i sig något giftigt och när Karta var endast två veckor gammal – dog hennes mamma. Sorgen var så stor här hemma. Hrefna var Malous ögonsten och hennes död tog henne väldigt hårt. Hur skulle vi få Karta att överleva? Då klev vår veterinär Kristin Knudsen in. Hon hade ett sto med som hon trodde skulle kunna låta ytterligare ett föl dia. Vi la allt hopp i det här stoets goda vilja och körde Karta dit – adoptionen gick över förväntan och Karta växte upp med sin fostermamma och fosterbror.

Karta utvecklades till en oerhört vacker unghäst. Långbent, uttrycksfull. Vi bestämde oss för att betäcka henne med Kjarni när hon var tre år. En dag vid kvällsfodringen tidig vår 2004, någon månad innan det var dags för fölning, gick det inte att hitta Karta i hagen. Hon kom inte fram till kvällsfodringen. 

Det visade sig att Karta hade tagit sig ut ur hagen och ut på den intilliggande frusna sjön, vars is brustit. Karta och hennes föl i magen drunknade. 

Det här var ett oerhört hårt slag för alla på gården och det känns fortfarande tungt såhär många år efteråt att tänka på Karta.